Vuurschip Nore
In 1731 werd het allereerste lichtschip ter wereld uitgelegd. Dit geschiedde in de monding van de Theems en het schip droeg de naam "Nore". Het schip was uitgerust met een vuurkorf, vandaar dat in die tijd ook gesproken werd over een vuurschip.
De eerste Noord Hinder
In 1858 werd op de Noordzee, zo'n 90 kilometer uit de kust van Hoek van Holland, het eerste Nederlandse lichtschip uitgelegd. Dit lichtschip lag bij de zandbank Noord Hinder en het kreeg de naam: Noord Hinder nummer 1. In de loop der jaren hebben vele lichtschepen dienst gedaan op de locatie Noord Hinder, waaronder uiteraard ons Lichtschip 12.
Lichtschip 12
Het in Hellevoetsluis afgemeerde Lichtschip 12 werd in 1963 bij Scheepswerf De Waal in Zaltbommel gebouwd. Op 23 maart 1963 vond de doopplechtigheid plaats. Op 29 mei 1963 werd het lichtschip van Zaltbommel naar Hellevoetsluis gesleept, alwaar de 25 meter hoge masten op het schip werden geplaatst. Op 26 juni 1963 was het werk in Hellevoetsluis voltooid, waarna het lichtschip naar Vlissingen werd gesleept en uiteindelijk op 24 juli 1963 aan het loodswezen werd overgedragen.
Het lichtschip wordt heden ten dage in de volksmond ook wel "de Noord Hinder" genoemd. Dit omdat aan beide zijden van het lichtschip op een wit naamvlak met grote zwarte letters de naam van de positie waar het werd uitgelegd werd geschilderd. In het geval van ons lichtschip betrof dit dus (als laatste positie) de Noord Hinder.
Bemande periode
In de periode van 1963 tot 1981 had het Lichtschip 12 een bemanning aan boord. Deze bestond uit een gezagvoerder, een stuurman, een scheepswerktuigkundige, een kok en een 8-tal bemanningsleden die dienst deden als matroos, motordrijver en lichtwachter.
De automatisering
In 1981 werd het Lichtschip12 bij de scheepswerf Hoogenraad & Kuyt in Scheveningen grondig verbouwd. De Kromhout dieselmotoren werden vervangen door vier 4-cilinder watergekoelde dieselmotoren van het merk Samofa (elk met een vermogen van 40 PK).
Alle functies, zoals de bediening van het licht, de nautafoon (misthoorn), alsmede de bediening van de motoren werden geautomatiseerd en waren radiografisch vanaf de vaste wal bedienbaar.
Tevens werd de stuurinrichting verwijderd en werd het roer vastgezet. Ook werd de achtermast verwijderd en werd er een helikopterdek aangebracht. Hierdoor kon in voorkomende gevallen een onderhoudsploeg aan boord van het onbemande lichtschip worden afgezet.
Het Lichtschip 12 was er nu klaar voor, het kon na de verbouwing zonder bemanning op haar positie worden verankerd.
Onbemande periode
Van 1981 tot en met 20 maart 1994 deed het Lichtschip 12 dienst als een onbemand (geautomatiseerd) station. Veelal op de positie Noord Hinder, doch ook gedurende twee periodes als aflossingsschip op de positie Texel (september 1983 tot en met augustus 1987 en januari tot en met mei 1992)
Opgelegd
Op 21 maart 1994 werd het Lichtschip 12, als laatste Nederlandse lichtschip, definitief van zee gehaald en opgelegd te Hellevoetsluis. Het lichtschip was door de moderne navigatiemiddelen aan boord van zeeschepen overbodig geworden.
Op de positie van het Lichtschip 12 Noord Hinder ligt sindsdien een lichtboei met de letters NHR.