Het eerste lichtschip, eigenlijk "vuur"schip, de "Nore", werd reeds in 1731 in de monding va de Theems uitgelegd. Het "licht" bestond uit een brandend vuur, dat in een mand in de mast werd gehesen.

Het eerste Nederlandse lichtschip werd in 1858 uitgelegd op de locatie Noord-Hinder, later gevolgd door meerdere lichtschepen.

De Noord Hinder, in 1963 bij Scheepswerf "De Waal" in Zaltbommel gebouwd.

In 1981 werd lichtschip 12 "Noord-Hinder" bij de scheeepswerf Hoogenraad & Kuyt in Scheveningen grondig verbouwd. De Kromhout dieselmotoren werden vervangen door vier 4-cilinder watergekoelde dieselmotoren van het merk "Samofa", elk met een vermogen van 40 PK.

Nadat de achtermast was verwijderd, werd op het achterschip een helidek aangebracht. Voorts werden alle functies, zoals de bediening van het licht, de nautofoon (misthoorn), alsmede de bediening van de motoren geautomatiseerd en radiografisch vanaf de vaste wal bedienbaar. Het cardanisch opgehangen optiek werd vervangen door een vast optiek.Plaat de waal 1963 De stuurinrichting werd verwijderd en het roer vastgezet.

Kortom, Lichtschip 12 "Noord-Hinder" kon na de verbouwing zonder bemanning op haar positie worden verankerd.

Het helidek diende om -in voorkomende gevallen- onderhoudploegen vanuit een helikopter met een hoist op het schip te kunnen droppen.

Van september 1983 tot augustus 1987 en van januari tot mei 1992 lag Lichtschip 12 op de positie Texel.

De "Samofa"-motoren werden in 1992 vervangen door drie luchtgekoelde dieselmotoren van het merk "Deutz".

Op 21 maart 1994 werd het Lichtschip 12, als laatste Nederlandse lichtschip, definitief van zee gehaald en opgelegd te Hellevoetsluis, overbodig geworden door de moderne navigatiemiddelen aan boord van zeeschepen.

Op de positie "Noord-Hinder" ligt sindsdien een lichtboei met de letters NHR en voorzien van RACON, een Radar Antwoord Baken.

Contact

Voor afspraken groepsbezoek en informatie:
telefoon +31 6 57 57 57 92

Bezoekadres:
Koningskade 4
3221 CC Hellevoetsluis
Navigatie: Industriehaven 50
Hellevoetsluis

Postadres:
Postbus 1014
3220 BA Hellevoetsluis
E-mail: info@noordhinder.nl

Openingstijden

Interview oud-bemanningslid

anbi logo Volg ons op Facebook YT

logo bezoek hellevoetsluis

Shop

NIEUW !!!

In ons scheepswinkeltje nu verkrijgbaar:

onze postzegels  jaargang 2018 !

Postzegel 2018

Naar de winkel