05-06-2016

Het Neptunus ritueel is het wereldwijd voorkomende gebruik van zeelieden dat wordt uitgevoerd wanneer een bemanningslid voor de eerste maal de evenaar oversteekt. Nu zal de Noord Hinder deze oversteek waarschijnlijk nooit maken, maar de trip naar “Dordt in Stoom” was voor de bemanning van de Noord Hinder wel de ideale gelegenheid om invulling te geven aan een soortgelijk ritueel.

Op de terugreis van Dordrecht naar onze thuishaven was het eindelijk zover. In het diepste geheim hadden de bemanningsleden Cor, Henry en Kees de afgelopen weken voorbereidingen getroffen om het ritueel tot een succes te maken. De voorpret bij deze drie was enorm, temeer omdat de rest van de bemanning helemaal niets door had.

Er waren deze reis twee bemanningsleden aan boord die nog nooit onder de Haringvlietbrug door waren gevaren, te weten Martin en Ton. Dit vroeg natuurlijk om actie ! Bij het passeren van de Haringvlietbrug werden Martin en Ton dan ook verzocht om zich in de uitkijk te melden. Daar werden zij door Neptunus (Henry) en zijn gezel Ali Baba (Cor) opgewacht. Na enig uitleg over het ritueel werden de beide dopelingen aan een aantal proeven onderworpen.

Zo moesten Martin en Ton als echte zeelieden het liedje “Als de klok van Arnemuiden” uit volle borst zingen. Op zich niet zo moeilijk, maar met een zeekomkommer in je mond wordt het toch een ander verhaal. Het was een hilarisch gezicht (en geen gehoor) en de overige bemanningsleden hadden natuurlijk dikke pret.

Daarna moest er ook nog een visje uit een bak met smurrie worden gevist. Dit moest, uiteraard onder gejoel van de overige bemanningsleden, gebeuren zonder gebruik te maken van de handen en door een grote hap uit de bak te nemen. De beelden spreken voor zich !

Uiteindelijk werden de proeven door Martin en Ton met succes afgelegd en konden zij worden opgenomen in het “Gilde der bevaren Zeelieden” ! Als bewijs hiervan werd aan hen onder luid applaus (of was het luid gelach ?) een certificaat uitgereikt.

Het uitvoeren (en ondergaan) van dit ritueel is tekenend voor de sfeer die er onder de vrijwilligers van de Noord Hinder heerst. Het is een prachtige club die met veel inzet en plezier het Lichtschip 12 Noord Hinder in stand houdt.

Uw interesse is gewekt en u wilt ook tot deze geweldige club horen ? Neem dan gerust contact op, er is nog plaats voor een aantal vrijwilligers !

Martin   Uitkijk

Henry    Happen   

Lach   Certificaat

Terug naar

Nieuws

     

Contact

Voor afspraken groepsbezoek en informatie:
telefoon +31 6 57 57 57 92

Bezoekadres:
Koningskade 4
3221 CC Hellevoetsluis
Navigatie: Industriehaven 50
Hellevoetsluis

Postadres:
Postbus 1014
3220 BA Hellevoetsluis
E-mail: info@noordhinder.nl

Openingstijden

Hellevoetsluis

anbi logo Volg ons op Facebook YT

logo bezoek hellevoetsluis

Shop

NIEUW !

Postzegels jaargang 2020

Postzegels2020 liggend

Naar de winkel