25-06-2016

Afgelopen woensdag bezocht groep 6 van de OBS Brandaris de Noord Hinder voor een educatieve rondleiding. Onder de bezielende leiding van onze gidsen Vyvyan, Wim, Kees, Adrie en Koos werd de jeugd wegwijs gemaakt aan boord. Zo leerden de leerlingen het één en ander over het leven aan boord van het lichtschip zoals dit in vroegere tijden plaats vond.

Zo kwam onder andere ter sprake dat de Noord Hinder tot 1981 een bemanning aan boord had. Deze bemanning bestond uit een drietal officieren en een aantal overige bemanningsleden. De officieren vormden “het gezag” aan boord en hadden op het achterschip de beschikking over een eigen ruime hut met een wasbak, een gezamenlijke douche en uiteraard een gezamenlijke ruimte.

In de gang bij de kombuis bevond zich een koperen deurdrempel die een duidelijke (niet mis te verstane) grens vormde tussen de officiersverblijven en de verblijven van de overige bemanningsleden. Het was voor deze bemanningsleden ten strengste verboden om zich zonder toestemming achter deze drempel te begeven !

Er was echter één uitzondering en dat was de scheepskok. Hij mocht als enige ongevraagd de gezamenlijke ruimte van de officieren betreden. Enig eigen belang van de officieren was hierbij natuurlijk wel aanwezig. Zij dienden immers regelmatig te worden voorzien van een “natje en een droogje”, dus dan kun je de scheepskok uiteraard de toegang niet ontzeggen.

Terug naar groep 6 van de OBS Brandaris. Gedurende de rondleiding kreeg onze gids (en tevens scheepskok) Kees van één van de leerlingen te horen dat hij wel wist wat officieren zijn. Vol overtuiging vertelde deze jonge knaap dat je namelijk ook officieren in de gevangenis hebt.

Even verschenen er vraagtekens op het voorhoofd van Kees. Officieren in de gevangenis ? Het moet niet gekker worden ! Op de vraag van Kees wat die officieren daar dan wel niet deden antwoordde de knaap: “Nou, die officieren, die bewaken de gevangenen ! Dat weet toch iedereen ?”

Kees schoot hierop in de lach waarna hij de jongen het verschil uitlegde tussen een officier en een cipier ! Zo was ook deze rondleiding zeer leerzaam, niet alleen voor de leerlingen, maar ook voor Kees !

 

Keesaktie

Onderdeel van de educatieve les:

wat is de temperatuur van het water ?

 

Terug naar

Nieuws 

 

Contact

Voor afspraken groepsbezoek en informatie:
telefoon +31 6 57 57 57 92

Bezoekadres:
Koningskade 4
3221 CC Hellevoetsluis
Navigatie: Industriehaven 50
Hellevoetsluis

Postadres:
Postbus 1014
3220 BA Hellevoetsluis
E-mail: info@noordhinder.nl

Openingstijden

Hellevoetsluis

anbi logo Volg ons op Facebook YT

logo bezoek hellevoetsluis

Shop

NIEUW !

Postzegels jaargang 2020

Postzegels2020 liggend

Naar de winkel