11-08-2016

Elk oud schip vertoont na verloop van tijd wel wat gebreken. Dit proces kun je door regelmatig onderhoud enigszins vertragen, maar op den duur ontkom je niet aan reparatie of renovatie. Zo ook op de Noord Hinder.

Gelukkig hebben wij op de Noord Hinder een groot aantal vrijwilligers die met veel toewijding elke week weer onderhoud aan het schip plegen. Er is een grote verscheidenheid aan klussen aan boord te doen. De ene klus is wat groter dan de ander, maar het moet wel allemaal gedaan worden.

Een hele grote klus die we al geruime tijd aan boord verrichten is de renovatie van de drie teakdekken. Deze dekken hebben een totale oppervlakte van grofweg 375 vierkante meter. Zo’n renovatie van een teakdek, dat doe je dus niet zomaar ! Het is een erg arbeidsintensieve klus en het vergt ook wel wat vakmanschap.

Normaal gesproken moet er een gespecialiseerd bedrijf aan zo’n klus te pas komen. En dat dit dan “in de papieren” gaat lopen, dat hoeven we niet uit te leggen. Dan kost een renovatie van een teakdek heel veel geld !

  2. Oud

Teakdek is duidelijk toe aan renovatie !

Welnu, gelukkig hebben wij aan boord een aantal vrijwilligers die enorm vakbekwaam zijn. Zij hebben de klus een tijd geleden uitgebreid geanalyseerd en kwamen tot de conclusie dat we deze klus zelf wel konden klaren.

Gezien de omvang van de klus diende er echter wel overleg gepleegd te worden met de verantwoordelijke ambtenaar van de gemeente Hellevoetsluis. Het lichtschip is immers eigendom van de gemeente en een dergelijk grote klus mag niet aangepakt worden zonder dat de gemeente daarin gekend is.

Zo kon het gebeuren dat we de betreffende gemeenteambtenaar vorig jaar met een specialist op het gebied van teakdekken aan boord konden verwelkomen. Vol enthousiasme werden de beide heren door de bemanning op de hoogte gebracht van de manier hoe de renovatie zou kunnen worden aangepakt. De beide heren waren zichtbaar onder de indruk en het was dan ook niet verrassend dat er toestemming kwam om de klus zelf te klaren.

Op dit moment zijn we alweer ruim een jaar met de renovatie bezig. Ondanks dat we afhankelijk zijn van het weer hebben we best wel wat stappen gemaakt. Maar er is nog een hoop te doen !

Hieronder wat foto’s van een aantal processen van de renovatie en tot slot een kleine opsomming van wat wetenswaardigheden met betrekking tot deze klus.

 

3. Kit verwijderen

Verwijderen van de oude kit

 

4. Freezen

Frezen van de groeven

 

NewStrip

Aanbrengen scheidingstrook

 

6. Aceton

Bewerking met primer (etsvloeistof) om het teakdek te ontvetten

 

7. Kitten

Aanbrengen nieuwe kitnaad

 

 

Wetenswaardigheden

Om even een kleine indruk te geven van de arbeidsintensiviteit van deze klus: in elke vierkante meter zit ongeveer 10 meter aan groeven. Bij een totale oppervlakte van pakweg 375 vierkante meter heb je het dus over 3750 meter aan groeven, voor het gemak zeg maar bijna vier kilometer.

Al deze groeven moeten ontdaan worden van de oude kit waarna er nog een aantal andere processen plaatsvinden zoals het frezen, het aanbrengen van achtereenvolgens een scheidingsstrook, primer (etsvloeistof) en kit. Dit alles uiteraard met de nodige tussenpozen.

Nadat de kit een aantal dagen is uitgehard kunnen een aantal volgende processen zoals het egaliseren en schuren van het teakdek plaatsvinden.

Al met al is het dus best een grote klus ! Met name als je bedenkt dat in elke vierkante meter minimaal 10 uur werk zit waardoor je dus al snel op een 3750 werkuren komt. En als je dit dan weer doorrekent naar arbeidsloon, dan is het maar goed dat al dit werk door vrijwilligers wordt gedaan. Ja toch ?

 

Wilt u ons ook helpen aan meer likes op facebook ? Klik dan op het logo hieronder.

facebook leuk

 

Terug naar

Nieuws

 

Contact

Voor afspraken groepsbezoek en informatie:
telefoon +31 6 57 57 57 92

Bezoekadres:
Koningskade 4
3221 CC Hellevoetsluis
Navigatie: Industriehaven 50
Hellevoetsluis

Postadres:
Postbus 1014
3220 BA Hellevoetsluis
E-mail: info@noordhinder.nl

Openingstijden

Hellevoetsluis

anbi logo Volg ons op Facebook YT

logo bezoek hellevoetsluis

Shop

NIEUW !

Postzegels jaargang 2020

Postzegels2020 liggend

Naar de winkel