28-02-2018

Zo’n eerste dag op een nieuwe werkplek ben je altijd op je hoede. Voor je het weet wordt je beet genomen met een broodje-aapverhaal. Je begon ooit in de bouw, die eerste werkdag zal je niet gauw vergeten. Er zat een luchtbel in een waterpas en dat hoorde natuurlijk niet. Het waterpas diende dus bijgevuld te worden met water want die luchtbel moest eruit. Je was er een tijdje druk mee, dit tot groot vermaak van je nieuwe collega’s.

Waterbel2

Je bent nu gepensioneerd en hebt veel levenservaring. Je ziet op de website van het lichtschip Noord Hinder dat ze daar vrijwilligers zoeken. Dat nautische kennis niet vereist is, het belangrijkste is dat je enthousiast bent. Tussen de regels door lees je dat de sfeer aan boord goed is. Ze geven aan dat je baas over je eigen agenda blijft, dus niets moet. Dat spreekt je wel aan, het lijkt je wel leuk om als gids vrijwilligerswerk op de Noord Hinder te gaan doen. Je hebt je daarom direct bij het lichtschip als vrijwilliger aangemeld.

En nu zit je daar, aan boord van dat lichtschip, aan je eerste bak koffie. Het is gezellig, je voelt je meteen opgenomen in de groep. Er worden verhalen verteld die bijna nog sterker lijken dan de koffie. Je blijft op je hoede, een broodje-aapverhaal ligt immers ook hier op de loer. Ja toch?

StortolieEne Joep gaat jou een eerste rondleiding geven, je hebt er zin. Je wordt meegenomen naar de uitkijk, de hutten, de machinekamer, de etat-major, de kombuis en ook de lichttoren wordt beklommen. Je krijgt veel informatie, dus je hebt een notitieboekje bij je. Je noteert allerlei wetenswaardigheden, het blijft niet alleen bij karakteristieken van het schip. Joep vertelt menig leuke anekdote over het leven aan boord. Prachtig om te horen, hier kun je als toekomstig gids wel wat mee.

Uiteindelijk brengt Joep je naar de ankerlierruimte. Joep vertelt wat over de ankerketting, het anker en de nieuwste aanwinst in de ankerlierruimte: de schalmentafel. En dan wijst hij, breed grijnzend, naar een tankje met het opschrift “Stortolie” en vertelt dat daar olie in zit. Ja, dat had je zelf ook al bedacht, want het staat er tenslotte op. Je wacht het vervolg af, want je weet immers nog niet waar die olie dan voor bestemd is.

En dan komt het: Joep kijkt je met glinsterende ogen aan en vertelt dat de olie bij slecht weer dient om de golven te dempen. Als het tankje namelijk geopend wordt druppelt er olie op het kolkende water. Hierdoor wordt het ruige zeewater om het lichtschip rustiger en zo wordt het bijvoorbeeld makkelijker om met een jol proviand aan boord te brengen. Met een knipoog zegt Joep dat je dit vooral moet noteren. Altijd leuk om dit verhaal tijdens een rondleiding aan bezoekers te vertellen.

Je laat niets merken, maar je hebt zo je gedachten. Tuurlijk Joep, geloof je dat zelf? Olie op het water laten druppelen voor een rustige zee? Als dit geen broodje-aapverhaal is? Je knikt vriendelijk naar Joep, krabbelt voor de vorm wat in je notitieboekje en sjokt daarna hoofdschuddend achter Joep aan.

Je eerste “werkdag” op de Noord Hinder zit er op. Je zit ’s avonds lekker met moeders op de bank en slaat je notitieboekje er nog eens op na. Ja, die stortolie, dat is wel een verhaal zeg. Wat zal die Joep een lol hebben als hij hoort dat je dat verhaal inderdaad aan bezoekers vertelt. Dat gaat dus echt niet gebeuren, Joep!

Je pakt je laptop en je neust wat op internet rond. Voor je het weet tik je achtereenvolgens Noord Hinder, lichtschip, ankerketting en kombuis in. Aandachtig lees je de informatie, je wilt je als landrot immers verdiepen in de materie. En dan tik je, om Joep een plezier te doen, ook nog even “Stortolie” in.

Je valt van de ene verbazing in de andere. Op internet lees je verschillende artikelen waarin het gebruik van stortolie om golven te dempen inderdaad omschreven wordt. Precies zoals Joep had verteld! Er was dus geen sprake van een broodje-aapverhaal, althans, niet in dit geval. Maar dat kan natuurlijk altijd nog komen …….

 

 

 

Wilt u ons steunen op Facebook?

Klik dan op onderstaand Facebook logo en daarna op Vind ik leuk!

FB logo

Naar

Nieuws

 

Contact

Voor afspraken groepsbezoek en informatie:
telefoon +31 6 57 57 57 92

Bezoekadres:
Koningskade 4
3221 CC Hellevoetsluis
Navigatie: Industriehaven 50
Hellevoetsluis

Postadres:
Postbus 1014
3220 BA Hellevoetsluis
E-mail: info@noordhinder.nl

Openingstijden

Hellevoetsluis

anbi logo Volg ons op Facebook YT

logo bezoek hellevoetsluis

Shop

HELAAS ...

Al onze postzegels zijn

momenteel uitverkocht !

2019 postzegelvelletje

Naar de winkel